Loading Events

Sports Meets Yoga: Handstand Workshop with Yiannis and Thanos

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019

17.00 – 19.30

Η στήριξη στα χέρια (handstand), ή αλλιώς κατακόρυφο, είναι η βασικότερη θέση ανεστραμμένης στήριξης του σώματος του ανθρώπου.  Τη συναντάμε τόσο στην ακροβατική και ενόργανη γυμναστική, όσο και στη yoga. Από τη σκοπιά της yoga, αποτελεί μία από τις πιο προχωρημένες ανάστροφες θέσεις μετά τη στήριξη στο κεφάλι (sirsasana), το τρίποδο και τη στήριξη στους πήχεις (pincha mayurasana), με όλα τα οφέλη και τις ιδιαιτερότητές τους. Από τη σκοπιά της ενόργανης γυμναστικής αποτελεί βασική άσκηση στήριξης μέσα από την οποία ο ασκούμενος μπορεί κατανοήσει καλύτερα όλες τις ανεστραμμένες στηρίξεις και να χτίσει την βάση για πιο δύσκολο ασκησιολόγιο.

Η δυσκολία του κατακόρυφου

Ο βασικός λόγος που δυσκολευόμαστε να κάνουμε κατακόρυφο είναι ότι απλά δεν είναι εντελώς αποσαφηνισμένο και ξεκάθαρο στο μυαλό μας το τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε. Οδηγίες όπως το “μέσα η κοιλιά” ή το “σφίξε τους γλουτούς” μοιάζουν ακαταλαβίστικες τη στιγμή της προσπάθειας. Σε αυτήν την ήδη μπερδεμένη κατάσταση προστίθεται ο μειωμένος νευρομυικός συντονισμός που έχουμε κατά το κατακόρυφο, αφού το σώμα μας δεν έχει μάθει ακόμα να συντονίζεται σε ανεστραμμένη θέση.

Άλλοι ασκούμενοι που έχουν ήδη εξοικειωθεί σε ένα βαθμό με τις στηρίξεις, βρίσκουν αδιέξοδα μετά από τα πρώτα τους καλά αποτελέσματα. Πολλές φορές μια μικρή λεπτομέρεια στην κίνησή μας καθορίζει το πόσο κοντά φθάνουμε στο στόχο μας και στην περίπτωση του κατακόρυφου η λεπτομέρεια κάνει την διαφορά. Με την κατάλληλη καθοδήγηση και την σωστή σειρά ασκήσεων μπορούμε να προσπεράσουμε αυτά τα προβλήματα και να πετύχουμε μία εύκολη και ασφαλή στήριξη.

Περιεχόμενο του Εργαστηρίου

Το εργαστήριο αυτό φέρνει κοντά τον κόσμο της επιστήμης του αθλητισμού και τη μέθοδο της yoga για να απαντήσει εμπεριστατωμένα, με θεωρία και πράξη, σε ερωτήματα που αφορούν την ανεστραμμένη στήριξη και ισορροπία του σώματος:

 • Ποιοι είναι οι βασικοί κανόνες στηρίξης;
 • Πώς εφαρμόζουν αυτοί οι κανόνες στο κατακόρυφο και σε άλλες ανάστροφες θέσεις που συνανάμε στη yoga (στήριξη στο κεφάλι και στους πήχεις);
 • Ποιος είναι ο συντομότερος και πιο ασφαλής δρόμος προς το κατακόρυφο (handstand);
 • Πώς θα εφαρμόσετε μόνοι σας ή με επίβλεψη τη δική σας προπόνηση για το κατακόρυφο, με ασφάλεια και επιτυχία;

Συγκεκριμένα, μέσα από αυτό το εργαστήριο θα δοθεί βασική γνώση πάνω στις αρχές στήριξης του σώματος με τα χέρια. Θα ασχοληθούμε με την κατανόηση όλων των σημείων τεχνικής της κατακόρυφης στήριξης και τον τρόπο με τον οποίο τις εφαρμόζουμε.

Το εργαστήριο περιλαμβάνει:

 • Θεωρία – Βασική θεωρία πάνω στην κατακόρυφη στήριξη
 • Πρακτική εξάσκηση ασκήσεων κινητικότητας για κατακόρυφο
 • Θεωρία – Κατανόηση όλων των ενεργειών ισορροπίας και ελέγχου κατά την κατακόρυφη στήριξη
 • Εξάσκηση προασκήσεων
 • Εξάσκηση κατακόρυφης στήριξης
 • Yoga Pose breakdown
 • Θεωρία – προπόνηση ειδικής δύναμης για στηρίξεις
 • Θεωρία – προπόνηση κατακόρυφου με ασφάλεια και επιτυχία

Μετά το εργαστήριο:

 • Θα μπορείς να κάνεις καλύτερη κατακόρυφη στήριξη αν όχι τέλεια
 • Θα γνωρίζεις ακριβώς τι πρέπει να δουλέψεις ατομικά για να πετύχεις καλύτερα αποτελέσματα
 • Θα έχεις ένα ξεκάθαρο πλάνο προπόνησης κατακόρυφου και θα είσαι σε θέση να το εκτελέσεις με ασφάλεια και επιτυχία.
 • Θα ξέρεις πώς να προπονήσεις την ειδική δύναμη πάνω στις στηρίξεις με τα χέρια.

Σε ποιους απευθύνεται το εργαστήριο;

Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και προπονητικά επίπεδα – ασκούμενους της yoga, αθλητές ή φίλους του fitness που θέλουν να βελτιώσουν την φυσική τους κατάσταση βελτιώνοντας τις στηρίξεις με χέρια. Το εργαστήριο αυτό θα εξοπλίσει τους “νέους” στα κατακόρυφα και στις ανάστροφες θέσεις γενικότερα με τα απαραίτητα εφόδια για να ξεκινήσουν, και τους “παλιούς” με θεωρητική και πρακτική γνώση για να εξελίξουν αυτό που κάνουν.

Στους συμμετέχοντες θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

 

======= Κόστος συμμετοχής =======

Early-bird – Εκπτωτική τιμή με Προπληρωμή μέχρι τις 06/12:

– 20 € για ενεργά μέλη του Buddha Libre*

– 25 € για μη μέλη

Μετά τις 06/12:

– 25 € για ενεργά μέλη του Buddha Libre*

– 30 € για μη μέλη

*με ενεργή συνδρομή για τον ίδιο μήνα

 

======= Πληροφορίες & Εγγραφές =======

Συμπλήρωση φόρμας εγγραφής:

https://forms.gle/jTZSi9HjYonHrc7HA

ή επικοινωνία με τον χώρο:

Buddha Libre Yoga Studio

Καρακάση 112, Θεσσαλονίκη

Facebook Page

info@buddhalibre.gr

+30.6945902821

https://buddhalibre.gr

 

Event Site: /event/handstand1219

Facebook Event: https://www.facebook.com/events/1722564617879961/

 

Λίγα λόγια για τους εισηγητές:

Ο Γιάννης Χριστούλας είναι ένας σύγχρονος αθλητικός επιστήμονας και προπονητής, με σπουδές και εμπειρία πάνω στη βελτίωση της ανθρώπινης απόδοσης και της αθλητικής επίδοσης. Αποφοίτησε από το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με την υψηλότερη βαθμολογία στην ιστορία του τμήματος, διάκριση για την οποία βραβεύτηκε από την  Ένωση Γυμναστών Βορείου Ελλάδος (Ε.Γ.Β.Ε.) και τα Σ.Ε.Φ.Α.Α. Θεσσαλονίκης. Συνέχισε τις σπουδές του στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ανθρώπινη Απόδοση και Υγεία» με κατεύθυνση την Προπονητική, το οποίο ολοκλήρωσε με άριστη επίδοση. Στα πλαίσια της ακαδημαϊκής του σταδιοδρομίας ασχολήθηκε συστηματικά με την μελέτη της απόδοσης του ανθρώπινου σώματος και των στοιχείων που επιδρούν σε αυτήν. Συμμετείχε σε πληθώρα εργαστηριακών ερευνών και απέκτησε εμπειρία πάνω στην μέτρηση και αξιολόγηση της απόδοσης, αλλά και την ρύθμιση των παραμέτρων της προπονητικής διαδικασίας. Αργότερα, και  με σκοπό την διεύρυνση του γνωστικού του πεδίου, παρακολούθησε το πρόγραμμα Αθλητικής Διατροφής του Διεθνούς Πανεπιστημίου το οποίο ολοκλήρωσε με άριστη βαθμολογία.  Το επιστημονικό του υπόβαθρο συμπληρώνεται από μεγάλο αριθμό σεμιναρίων, συνεδρίων και ημερίδων πάνω σε αντικείμενα της Αθλητικής Επιστήμης και Αθλητικής Διατροφής, όπως επίσης και  από την μακρόχρονη τριβή του, ως αθλητή και προπονητή, με πληθώρα αθλημάτων. Στην εμπειρία του αυτή προστίθεται η πρακτική που πραγματοποίησε, με την ολοκλήρωση των σπουδών του, στο Strength and Conditioning Center (Harvard Crimson) του Harvard University, στο οποίο είχε την δυνατότητα παρακολούθησης προπονητικών προγραμμάτων υψηλού επιπέδου και την ευκαιρία να γνωρίσει την Αμερικανική φιλοσοφία πάνω στο coaching και το fitness. Ως Human Performance Specialist, είναι σε θέση να αξιολογήσει την κατάσταση του κάθε ατόμου και να προσφέρει τις κατάλληλες λύσεις. Περισσότερα για τον Γιάννη: https://www.yiannischristoulas.com/el/

Ο Θάνος Σταυρόπουλος είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης με αντικείμενο την ανάπτυξη τεχνολογίας με οι εφαρμογές στην υγεία και την ευεξία. Ταυτόχρονα εργάζεται ως δάσκαλος Yoga (Yoga Alliance USA & Indian Yoga Federation, AcroYoga International, Thai Massage Therapist κ.α.) και διευθυντής του χώρου Buddha Libre Yoga Studio στη Θεσσαλονίκη. Έλαβε πτυχίο, μεταπτυχικό και διδακτορικό τίτλο σπουδών από το Τμήμα Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα, μετά από εκπαιδεύσεις σε Ελλάδα, Ευρώπη και Ινδία, μοιράζεται την αγάπη του για τη Vinyasa, Hatha και AcroYoga με άτομα όλων των ηλικιών και εμπειριών, παιδιά και ηλικιωμένους, επιστήμονες και αθλητές. Εστιάζει στην επιστήμη πίσω από κάθε μέθοδο, λατρεύει τη διαλογιστική κίνηση της Vinyasa, την ευφυΐα των ακροβατικών και την αγνή πρόθεση του Thai Massage. Παράλληλα με την έρευνα των εφαρμογών της τεχνολογίας στην υγεία, ίδρυσε το Buddha Libre Yoga Studio στη Θεσσαλονίκη ως ένα κανάλι μετάδοσης δημιουργικότητας, επαφής, παιχνιδιού και ευεξίας σε ένα κοινό που ακόμα ξεκινά να ανακαλύπτει τον κόσμο της Yoga.

 

Share This Story, Choose Your Platform!

Go to Top